Super zľavy 🔥 Akcia trvá iba do 05.05.2024!

Ako správne čistiť rolety

Rolety sú skvelým doplnkom každého interiéru. Donedávna bolo ich primárnou a jedinou funkciou poskytnúť vhodné tienenie v miestnosti. Dnes to však už neplatí a plnia aj úlohu dizajnového prvku. Aby však vydržali čo najdlhšie, je dôležité im venovať pravidelnú údržbu. V tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako efektívne a bezpečne vyčistiť rolety.

 

Pravidelná údržba

Prvým a najzákladnejším krokom k udržiavaniu roliet v dobrom stave je ich pravidelná údržba. Pri tejto činnosti nie je potrebné ju skladať z okna dole. Nájdite si čas a pri každom bežnom upratovaní roletu jednoducho vyrolujte a odstráňte z nej pomocou prachovky alebo suchej handričky usadený prach, ktorý spôsobuje rôzne alergie alebo iné zdravotné problémy. Poďakuje sa vám tak Vaše zdravie a zároveň budete mať menej starostí s údržbou roliet v budúcnosti.

 

Roleta Deň a noc

 

Kontrola mechanizmu

Pravidelne kontrolujte mechanizmus roliet, aby ste sa uistili, že je v poriadku. Ak pri kontrole zistíte nejaké problémy, mechanizmus jednoducho vyberte a vymeňte za nový. V opačnom prípade môžu ulomené časti mechanizmu spôsobiť roztrhnutie látky a tu už bude potrebné vymeniť celú roletu za novú.

 

Mechanizmus rolety

 

Čistenie škvŕn na rolete

V prípade, že sa na vašej rolete objavia rôzne škvrny, snažte sa ich vyčistiť ešte pred ich usadením a zaschnutím. Na čistenie použite handričku alebo špongiu, ktorú môžete jemne navlhčiť v čistej vode. V prípade väčšieho znečistenia použite malé množstvo saponátu zriedeného s čistou vodou. Vyhnite sa však agresívnym čistiacim prostriedkom alebo ostrým predmetom, ktoré by mohli trvalo poškodiť povrch rolety. Po vyčistení škvŕn nechajte roletu voľne uschnúť a zrolujte ju až vtedy, keď sa uistíte, že látka je úplne suchá. Predídete tak vzniku plesniam.
Látkové rolety sa nesmú prať v práčke, žehliť, ani sušiť v sušičke.

 

Látka rolety

 

Údržba a čistenie rolety, či už je to látková roleta, roleta Deň a noc, prípadne roleta Plisé, nie je fyzicky ani časovo náročná. Pri pravidelnom odstraňovaní prachu na látke aj mechanizme predídete jej väčšiemu znečisteniu a roleta Vám tak bude dlho a funkčne slúžiť.

Zdroj fotografií: Gario.sk