Veľkonočné zľavy až do 50% 🐰 Iba do 07.04.2024!

Jednodielny alebo viacdielny obraz

Radi by ste vhodne dekorovali svoj príbytok a už viete aj aký motív a farby by ste vybrali, avšak vŕta vám v hlave, prečo sú niektoré obrazy zložené z viacerých častí a niektoré sú v jednom celku? Aký obraz si vybrať z hľadiska rozmeru a vyhotovenia? Odpovede sa vám pokúsime priniesť v nasledujúcich riadkoch.

 

Spravidla si do väčšieho priestoru, resp. na väčšiu plochu vyberajte obrazy vo väčšom formáte, a na menšiu plochu v menšom. Obraz - ak má spĺňať svoju dekoratívnu funkciu správne – musí byť vhodný do priestoru nielen tematicky a farebne, ale aj rozmerovo. Ak by ste napríklad na stenu, pri ktorej sa nachádza mnoho nábytku a nezostáva dostatočný priestor pre ďalšie dekorovanie zavesili obraz, ktorý tam ledva zmestíte, priestor bude pôsobiť preplnene a krása samotného diela nevynikne. Dbajte preto vždy na rovnováhu v priestore.

 

5 dielny obraz

 

Nahá stena (bez nábytku, resp. s minimom nábytku – napríklad iba so sedačkou) znesie umelecké dielo veľkých rozmerov, či už v celku alebo viacdielne obrazy na stenu. Naopak - ak chcete vniesť určitú atmosféru do priestoru, ktorý je už viac-menej zaplnený rôznymi objektmi, vyberajte buď atypické tvary obrazov (dlhý a úzky, resp. tri malé štvorce pod sebou) alebo sústavu roztrúsených menších obrazov a podobne.

Ak máte dostatočne veľkú plochu, ktorú chcete oživiť a neviete sa rozhodnúť medzi veľkoformátovým jednodielnym obrazom alebo veľkoformátovým obrazom zloženým v viacerých častí, skúste si predstaviť akým spôsobom priestor daný objekt doplní. Spravidla platí, že pokiaľ sú farby na obraze kontrastné k stene vo väčšinovej časti (najmä pozadie obrazu), je vhodné vybrať viacdielny obraz, napr. trojdielny obraz na stenu. Ak farby na obraze korešpondujú s farbou steny alebo s nábytkom či doplnkami (sú komplementárne), pokojne vyberte veľkoformátový jednodielny obraz so zaujímavým výrazným ústredným motívom.

 

1 dielny obraz

 

Taktiež platí, že obrazy, ktoré sa zakladajú na zobrazení panorámy (mestá, prírodné scenérie a podobne), skvele vyniknú vo viacdielnom prevedení, pričom každý diel môže mať iné rozmery a obrazy, ktoré sa zameriavajú na jeden ústredný motív (1 výrazná kvetina, portrét, alebo objekt, ktorý by predelením zostal proporčne deformovaný) je lepšie vyobraziť v jednodielnom prevedení.

Zdroj fotografií: Gario.sk